
Ik maak me zorgen om mijn kind
Geweld binnen het gezin kan aanzienlijke en langdurige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die worden blootgesteld aan huiselijk geweld lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van problematisch gedrag en kunnen later in hun leven zowel dader als slachtoffer worden.
Kinderen zijn vaak bijzonder gevoelig voor de spanningen en conflicten tussen hun ouders, zelfs op jonge leeftijd of wanneer ze zich in hun eigen slaapkamer bevinden. Niettemin blijven kinderen vaak zwijgzaam over deze ervaringen, wellicht vanwege de gedachte dat hun ouders reeds belast zijn of uit angst de oorzaak te zijn van de conflicten.
De impact van het waarnemen en horen van huiselijk geweld kan vergelijkbaar ernstig zijn als wanneer een kind zelf fysiek slachtoffer wordt. Huiselijk geweld omvat niet enkel fysiek geweld, zoals lichamelijk letsel toebrengen, maar strekt zich ook uit tot intimidatie, dreigementen, verbaal misbruik en luide confrontaties. Zelfs indien het kind niet direct het doelwit is van het geweld, kan het getuige zijn ervan schadelijk zijn.
Het uiten van emoties en het delen van ervaringen kunnen voor kinderen een cruciale stap zijn in het verwerken van deze traumatische gebeurtenissen. Zoals Robert, een elfjarige, het verwoordde: “Nu ik erover gepraat heb, is mijn hoofd weer leeg.”
Hoe herkent u dat uw kind professionele hulp nodig heeft? Veranderingen in gedrag en ontwikkeling kunnen duiden op de noodzaak van begeleiding. Hoewel elk kind uniek is, kunnen de volgende signalen wijzen op de behoefte aan ondersteuning:
0 – 2 jaar:
- Problemen met groei
- Overmatig huilen
- Lusteloosheid
- Eet- en slaapproblemen
2 – 6 jaar:
- Schrikachtig gedrag
- Klachten over hoofd- en buikpijn
- Extreem druk of opvallend stil
- Agressief gedrag tegen andere kinderen
6 – 12 jaar:
- Tegendraads gedrag
- Verminderde schoolprestaties
- Teruggetrokkenheid of afwezigheid
- Snel geïrriteerd
12 jaar en ouder:
- Problemen op school, waaronder spijbelen
- Wegloopgedrag
- Vandalisme
- Gebruik van alcohol of drugs
ASN Care biedt gespecialiseerde hulp aan kinderen, zowel binnen als buiten de opvang, om hen te ondersteunen bij het verwerken van hun ervaringen.
- En Nu Samen:…!: Een programma voor kinderen van 7 tot 12 jaar waar zij op een interactieve manier ervaringen kunnen delen met leeftijdsgenoten. Parallel hieraan vinden bijeenkomsten plaats voor ouders.
- Verbonden Stemmen?: Gericht op tieners, waar zij samen leren om hun emoties te uiten en om te gaan met boosheid, verdriet, angst en loyaliteit. Gelijktijdig is er een groepssessie voor ouders/verzorgers.
- Moment voor Mijn Vriendje Toon: Kinderen tot 10 jaar, die samen met hun moeder in de opvang verblijven, kunnen deelnemen aan dit programma met Toontje, de schildpad-handpop. Toontje begrijpt de ervaringen van deze kinderen en biedt ondersteuning.
Indien u uzelf of anderen herkent in deze situatie, zoek dan professionele hulp. Neem contact op met ASN Care via 085 013 68 42 of stuur een e-mail via het contactformulier. Raadpleeg de contactpagina voor uitgebreidere informatie over beschikbare opties.