ik word uitgebuit

Word je gedwongen om voor weinig geld voor iemand te werken, criminele activiteiten uit te voeren of seks te hebben tegen je wil? Heeft iemand macht over je? Of mag je niet weg? Dan kan je te maken hebben met mensenhandel.

Wat is mensenhandel?
Uitbuiting is de kern van mensenhandel. Mensenhandel kan verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld economische uitbuiting in de agrarische sector, uitbuiting in de seksindustrie, gedwongen bedelarij, onder dwang criminele activiteiten uitvoeren. Mensenhandel speelt zich buiten het gezin af. Wel is er, net als bij huiselijk geweld, sprake van een afhankelijkheidsrelatie.

Gedwongen prostitutie
Een vorm van mensenhandel is gedwongen prostitutie. Jongens en meisjes jonger dan 18 jaar mogen niet in de prostitutie werken. Toch gebeurt het. Niemand mag echter een ander dwingen in de prostitutie te werken. Ook als iemand er in eerste instantie zelf voor heeft gekozen, maar niet meer achter zijn of haar keuze staat.

Wat kan je doen?
Hoe moeilijk het ook lijkt, je kunt wat doen. Neem contact op met de politie (0900-8844), als je dat durft. De politie kan je direct ophalen en naar een veilig opvanghuis brengen. De politie weet hoe gevaarlijk jouw situatie kan zijn en zal voorzichtig handelen. Of bel een hulporganisatie. Hieronder geven we wat mogelijkheden.

  • Bel met Veilig Thuis: 0800 2000. Zij kunnen je advies geven wat te doen en je in contact brengen met het Expertisecentrum Mensenhandel of andere deskundigen.
  • In de omgeving van Vlissingen kan je contact opnemen met lokale autoriteiten en hulporganisaties.
  • Bel met ASN Care, 085 013 68 42, of zoek contact met ons via het contactformulier op onze website.
  • Bij direct gevaar, aarzel niet en bel 112!