Ik wordt gestalkt

Ik ervaar stalking

Als je langdurig lastig wordt gevallen door je (ex-)partner of iemand anders, kan ASN Care je ondersteunen als er sprake is van stalking in combinatie met huiselijk geweld en/of ernstige dreiging.

Wat omvat stalking?
Stalking houdt in dat iemand je continu lastigvalt door je op een vervelende en dreigende manier te achtervolgen. Dit kan zowel in het openbaar, op straat, bij je thuis, als via dreigende berichten op je telefoon of sociale media plaatsvinden. Vaak is de pleger een ex-partner, bekende, of familielid.

Wat te doen als je wordt gestalkt

Bij stalking is het van belang om zo veel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen over de stalker. Dit kan de politie helpen sneller actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

  • Bewaar berichten die via de post of je telefoon worden verstuurd.
  • Houd bij wanneer, waar en op welke manier je wordt lastiggevallen.
  • Noteer het gedrag van de stalker en eventuele veranderingen hierin, inclusief uiterlijke kenmerken.

Daarnaast is het cruciaal om hulp te zoeken, zowel bij de politie als bij ASN Care of Veilig Thuis in jouw regio. In de brochure ‘Als u wordt gestalkt’ van de politie (zie bij downloads) vind je meer informatie over wat je kunt doen bij stalking.

Hoe kan ASN Care je helpen?

In samenwerking met de politie biedt ASN Care het ‘Guardian’ hulptraject aan. Guardian is een mobiel alarmsysteem waarmee je met één druk op de knop alarmsignalen uitgeeft, waar je ook bent. Hierbij ontvang je individuele begeleiding van een maatschappelijk werker van ASN Care en kun je deelnemen aan de Guardian-training, bestaande uit 5 groepsbijeenkomsten met andere gebruikers van het Guardian-systeem.

Guardian werkt samen met ASN Recherchebureau om adequaat bewijsmateriaal te vergaren voor juridische stappen.

Voor wie?

Guardian is bedoeld voor iedereen die, als gevolg van huiselijk geweld, ernstig wordt bedreigd of mishandeld door een ex-partner of iemand uit huiselijke kring.

De belangrijkste voorwaarden voor deelname aan Guardian zijn:

  • Je bent minimaal 18 jaar oud.
  • Je hebt de relatie met de bedreiger beëindigd.
  • Er is sprake van geweld of een ernstige dreiging daarvan.
  • Je bent bereid aangifte te doen tegen de pleger van het geweld als je het alarmsysteem gebruikt.
  • Je staat open voor individuele hulpverlening.

Wil je meer weten over Guardian en je aanmelden?

Neem contact op met de telefonische hulplijn van ASN Care: 085 013 68 42, of met de buurtregisseur van het dichtstbijzijnde politiebureau. Je kunt ook gebruikmaken van het contactformulier op de website.

Bij direct gevaar, neem geen risico. Bel altijd 112.